Modernisering concurrentiebeding naar Duits voorbeeld

Modernisering concurrentiebeding naar Duits voorbeeld

De wetgever doet opnieuw een poging om het concurrentiebeding aan banden te leggen. Het recente wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding voorziet o.a. in een vergoedingsplicht, naar Duits voorbeeld. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse praktijk?

In een recent artikel in het Vakblad Grensoverschrijdend Werken vergelijkt Marije van der Tol het wetsvoorstel met de Duitse wettelijke regeling. In Duitsland bestaat namelijk al sinds jaar en dag een vergoedingsplicht. De vergoeding moet samen met concurrentiebeding schriftelijk worden overeengekomen, anders is het beding nietig. In de praktijk wordt in Duitsland nauwelijks een postcontractueel concurrentiebeding overeengekomen.

Het Nederlandse wetsvoorstel en de Duitse regeling kennen echter ook grote verschillen, bijvoorbeeld ten aanzien van de maximaal toegestane duur van het beding. Ook de wijze waarop de vergoeding in het wetsvoorstel is vormgegeven, die de werkgever als tegenprestatie voor het concurrentiebeding verplicht aan de werknemer moet betalen, wijkt af van de Duitse regeling.

Of het wetsvoorstel ook de wet gaat worden, blijft natuurlijk af te wachten. In 2006 is een poging tot herziening van het concurrentiebeding in de Eerste Kamer gestrand. HELEX blijft het wetgevingsproces volgen.

Het hele artikel leest u hier

Vragen over een concurrentiebeding? Naar Nederlands of Duits recht? Neem contact op met Marije van der Tol.